Zapraszamy do zwiedzania ponad 100 – letniej gorzelni w miejscowości Turew.
Szczegóły:
Program zwiedzania obejmuje:
– zwiedzanie gorzelni z przewodnikiem; parowanie, zacieranie, produkcja drożdży, fermentownia, destylacja, kotłownia,
– poznanie procesu wytwarzania spirytusu rolniczego – garść najważniejszych informacji na temat technologii, samej produkcji, ciekawostki ze świata alkoholi, a wszystko okraszone anegdotami z życia gorzelników
– po zwiedzeniu pracującej gorzelni do obejrzenia ekspozycja muzealna znajdująca się zarówno na zewnątrz gorzelni jak i wewnątrz – w starej słodowni
– po zwiedzaniu degustacja (6 próbek różnych nalewek lub destylatów po ok 25 ml),
Warunki zwiedzania
Do zwiedzania gorzelni uprawnia voucher z unikatowym numerem, który jest ważny przez rok od daty zakupu.
Oferta dostępna od 18 roku życia.
Aby zwiedzić gorzelnię należy się zapisać na zaproponowane terminy zwiedzania w kalendarzu https://www.sztuka-degustacji.pl/events wysyłając maila na: biuro@sztuka-degustacji.pl lub skorzystać z formularza kontaktowego https://www.sztuka-degustacji.pl/kontakt lub dzwoniąc pod numer telefonu: +48 696 013 007. Minimalna grupa to 8 osób. W przypadku zgłoszeń grupowych powyżej 6 osób możliwe umówienie na indywidualny termin oraz korzystne rabaty.
Sprawdź dostępne terminy https://www.sztuka-degustacji.pl/events i rezerwuj z podaniem numeru vouchera. W przypadku nieodwołania rezerwacji z min. 24-godz. wyprzedzeniem voucher przepada.
Ceny klienci Indywidualni:
Voucher dla 1 osoby – 80 zł
Ceny dla grup zorganizowanych:
Voucher dla grupy do 10 osób – 500 zł
Voucher dla grupy do 15 osób – 675 zł
Voucher dla grupy do 20 osób – 800 zł
Gorzelnia Turew powstała w 1918 roku.
Obecny kierownik gorzelni p. Grzegorz Konieczny, przy współudziale aktualnego użytkownika – firmy TOP FARMS Wielkopolska – nurządził w tej zabytkowej gorzelni muzeum gorzelnictwa i historii techniki gorzelniczej.
W miejscowości Turew od 1918 roku działa mała rolnicza gorzelnia. Wybudował ją generał Dezydery Chłapowski a ostatnim właścicielem do 1939 roku był Krzysztof Morawski. Gorzelnia od czasu swojego powstania działa nieprzerwanie już ponad 100 lat, pracowała również podczas II Wojny Światowej a po jej zakończeniu została znacjonalizowana. W latach 90. sprzedana najpierw firmie Agros Farmy i Młyny z kapitałem francuskim, potem stała się własnością konsorcjum Top Farms z kapitałem brytyjskim. Zakład jest bardzo zadbany, działa tu miedziany aparat destylacyjny jednokolumnowy z 1985 roku o wysokości 9,60 metra. Ma 11 półek, gdzie alkohol jest oczyszczany. Dzienna produkcja to 2000 litrów spirytusu. Całość ogrzewa niemiecki kocioł z 1934 roku firmy PIELAHUTTE. Przetwarza się tu na spirytus żyto, pszenżyto i ziemniaki, kiedyś także kukurydzę. W wielkim parniku upłynniane są ziarna lub ziemniaki, a następnie sparowana masa trafia do kadzi zaciernej. Podczas przygotowywania zacieru dodawane są enzymy i drożdże gorzelnicze. Mają tu niecodzienne kadzie fermentacyjne w formie basenów, to tu fermentuje zacier, który następnie trafi do destylacji. Spirytus rolniczy ma moc ok. 90-93% i jest odsprzedawany najczęściej do dużych zakładów spirytusowych, które go rektyfikują i produkują z niego wódkę.
Gorzelnia aktualnie produkuje spirytus w sezonie od początku września do końca czerwca.
Zapraszamy do odwiedzania!!!!!
Wiele osobistości świata biznesu jak i polityki odwiedziło naszą gorzelnię – miedzy innymi Prezydent RP p. Bronisław Komorowski czy Ministrowie Rolnictwa.