Piwo to przygoda, piwo to niekończąca się opowieść. Zaskakująca, wielowątkowa, pozbawiona rutyny i wypełniona emocjami. Jedynym ograniczeniem dla piwa jest nasza wyobraźnia. Na szczęście rzadko jej brakuje piwowarom, technologom, kiperom czy pasjonatom piwa i piwnego świata.
Początek…
PROGRAM KURSU WPROWADZAJĄCEGO W ŚWIAT PIWA
Jeśli szukasz najlepszego sposobu na rozpoczęcie przygody z piwem, to kurs wprowadzający jest dobrą odpowiedzią na Twoje potrzeby. Przekonaj się sam!
Program:
Warunki uczestnictwa w kursie:
Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.
Informacje dodatkowe:
Terminy: w trakcie ustalania
Miejsce: w trakcie ustalania
Cena: 490 zł
Osoba prowadząca: Marek Gogola
W cenę kursu wliczone są: degustacja łącznie 10 piw w różnych stylach, tapasy, woda, materiały szkoleniowe w wersji papierowej.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności (min. grupa10 osób).
Czas trwania szkolenia: 6 godzin zajęć stacjonarnych.
BEER ACADEMY LEVEL 1 AWARD IN BEERS
AKADEMIA PIWA POZIOM 1
Dla kogo jest ten kurs?
Dla osób początkujących i posiadających wiedzę podstawową.
Nie ma konieczności ukończenia „kursu wprowadzającego w świat piw” aby rozpocząć kurs piwowarski akademii piwa na poziomie 1.
Kurs uzupełniający wprowadzenie w tematykę piwną. Na tym etapie uczestnicy zostaną poddani weryfikacji poprzez test na daltonizm smakowy. Po nim dokonana zostanie weryfikacja zdolności sensorycznej uczestników. Na kursie uczestnicy poznają główne typy i style piw oraz ich podział na podstawie analizy sensorycznej, wykorzystującej zmysły i profesjonalne techniki degustacyjne. Poruszone zostaną tematy związane z technikami warzenia i komponowania piwa podczas procesu produkcyjnego jak i omówiony zostanie wpływ poszczególnych etapów procesu na końcowy bukiet piwa. Po zakończonym kursie uczestnicy zdobędą umiejętności opisywania i rozróżniania piw, wiedzę na temat procesu i jego wpływu na sensorykę piwa oraz łączenie piwa z jedzeniem.
Po pozytywnie zdanym egzaminie uczestnicy otrzymają certyfikat.
Czego się nauczysz na kursie:
Realizacja kursu:
Egzamin/Certyfikacja:
pisemny egzamin teoretyczny – test wielokrotnego wyboru (30 pytań) w języku polskim.
• ocena piwa rynkowego wg arkusza
• test praktyczny – identyfikacja aromatów wzorcowych i wad piwa
• ocena profilowa 2 próbek piw z użyciem arkusza ocen + uwagi o piwie
Warunki uczestnictwa w kursie:
Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.
Informacje dodatkowe:
Terminy: w trakcie ustalania
Miejsce: w trakcie ustalania
Cena: 1900 zł
Osoby prowadzące: Marek Gogola/Agata Markiewicz
W cenę kursu wliczone są: degustacja łącznie 30 piw w różnych stylach, tapasy, woda, materiały szkoleniowe w wersji papierowej.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności (min. grupa 8 osób).
Czas trwania szkolenia: 15 godzin zajęć stacjonarnych
BEER ACADEMY LEVEL 2 AWARD IN BEERS
AKADEMI PIWA POZIOM 2
Dla kogo jest ten kurs?
Dla osób posiadających wiedzą podstawową oraz wiedzę na poziomie średniozaawansowanym.
W tym etapie uczestnicy zostaną poddani procesowi sprawdzenia umiejętności rozpoznawania wybranych wzorców sensorycznych piwa jak i wybranych wad piwa w celu weryfikacji nabytych dotychczas umiejętności. Na kursie uczestnicy poznają większość gatunków i stylów piwnych. Dokonany zostanie podział na podstawie analizy sensorycznej, wykorzystującej zmysły i profesjonalne techniki degustacyjne z uwzględnieniem miejsca pochodzenia piwa. Zagłębimy się w proces warzenia piwa i komponowania jego składników podczas profesjonalnego procesu wspólnego warzenia piwa. Dokładnie zostanie omówiony proces przygotowania składników, planowanie procesu zacierania, filtracja, gotowanie, chmielenie, chłodzenie i proces fermentacji jak i późniejszej refermentacji. Wpływ poszczególnych etapów na jakość końcową piwa. Realizowane będą warsztaty praktyczne budujące pamięć sensoryczną z wykorzystaniem ćwiczeń na próbkach jak i degustacji profilowej piwa. Omówione zostaną podstawowe gatunki i style piwne pod kątem cech charakterystycznych związanych z procesem sędziowania podczas konkursów piwnych.
Po zakończonym kursie uczestnicy zdobędą umiejętności opisywania i rozróżniania piw, wiedzę na temat procesu i jego wpływu na sensorykę piwa, oraz łączenie piwa z jedzeniem, zbudowana pamięć sensoryczna pod kątem rozróżniania typowania gatunków i stylów piwnych, umiejętność dokonywania oceny sędziowskiej zgodnie z arkuszem ocen.
Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat potwierdzający umiejętności kiperskie jak i sędziowskie.
Nie musisz posiadać certyfikatu AKADEMI PIWA POZIOM 1 aby zapisać się na KURS PIWOWARSKI AKADEMI PIWA POZIOM 2 pod warunkiem pozytywnego testu na daltonizm smakowy.
Czego się nauczysz na kursie:
Realizacja kursu:
Wykłady m.in.:
Egzamin/Certyfikacja:
pisemny egzamin teoretyczny – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku polskim.
• ocena 3 piw rynkowych wg arkusza
• test praktyczny – identyfikacja wad piwa
• ocena profilowa 6 próbek piw z użyciem arkusza ocen + uwagi o piwie
Informacje dodatkowe:
Terminy: w trakcie ustalania
Miejsce: w trakcie ustalania
Cena: 3 900 zł
Osoby prowadzące: Marek Gogola/Agata Markiewicz
W cenę kursu wliczone są: degustacja łącznie 50 piw w różnych stylach, tapasy, woda, materiały szkoleniowe w wersji papierowej.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności (min. grupa 6 osób).
Czas trwania szkolenia: 28 godzin zajęć stacjonarnych
Współprowadzącą poziom 1 i poziom 2 w obszarze testów weryfikujących sprawność sensoryczną jak i omówienie roli zmysłów w ocenie sensorycznej jest p. Agata Markiewicz z firmy Consumer Insight Consulting.
Agata jest analitykiem i specjalistą do spraw badań produktów i badania potrzeb konsumentów, biegłym w metodologii jakościowej i ilościowej. Rozszerzone know-how oparte na wieloletnim międzynarodowym doświadczeniu w zakresie wiedzy sensorycznej i nauki o konsumentach zdobyła pracując w branży FMCG, a także na indywidualnych szkoleniach odbytych w jednostkach badawczych w Europie (Niemcy, Holandia, Anglia, Francja).
Jej bogate doświadczenie zawodowe związane jest z pracą w przemyśle spożywczym dla znanych światowych firm z branży FMCG, zarówno w działach badania i rozwój (R&D) jak i marketing, dla takich firm jak Unilever czy Heinz.
W latach 2008 – 2011 stworzyła od podstaw i prowadziła laboratorium sensoryczne w Globalnym Centrum Innowacji w firmie Unilever.
Ukończone szkolenia z zakresu analizy sensorycznej w Wielkiej Brytanii:
Od 2014 roku w ramach firmy Consumer Insight Consulting prowadzi szkolenia i warsztaty poświęcone analizie sensorycznej i przeprowadza profesjonalne testy sensoryczne dla firm. Więcej informacji o p. Agacie i firmie poniżej:
Agata Markiewicz (link do: https://consumer-insight.pl/o-nas/)
Consumer Insight Consulting (link do: https://consumer-insight.pl/)
Testy sensoryczne (link do: https://consumer-insight.pl/uslugi/testy-sensoryczne/)