To podstawowy kurs wiedzy o piwie obejmujący zasady produkcji, historię i pochodzenie surowców ale przede wszystkim zasady sztuki degustacji. Podczas kursu uczestnicy poznają profesjonalne metody szkolenia degustatorów i uczą się oceny 8 najciekawszych gatunków piwa na świecie. Każde z piw wymaga innej techniki i jest okraszone wieloma ciekawymi faktami na temat kultury kraju z którego pochodzą, połączeń kulinarnych oraz składowych ich unikalnego profilu smakowego.
Uczestnicy kursu dowiedzą się m.in.
Jak odróżnić dobre piwo od złego
Jak zostać profesjonalnym degustatorem
Co to jest profil smakowy i jak go używać
Kiedy pić jakie piwo
Co to jest gatunkowy podział piw
Jak słuchać piwa
Poznają też wiele innych ciekawych faktów ze świata piwa.
Istotną częścią kursu jest szkolenie sensoryczne przygotowujące uczestników do profesjonalnej oceny piwa. Podczas szkolenia uczestnicy poznają kluczowe wzorce smakowe, techniki i zasady oceny sensorycznej piwa. Cały kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego ukończenie pierwszego etapu szkolenia i przygotowanie do kolejnych poziomów wtajemniczenia (patrz kursy zaawansowane).