Piwne podstawy - Szkło

Przede wszystkim niezależnie od kształtu i wielkości naczyń, ważna jest ich nienaganna czystość. Nie powinny mieć tłustych smug ani kłaczków - oleiste pozostałości powodują szybkie opadanie piany i zakłócają smak. Z historii wynika, że piwosze dobierali naczynia bacząc raczej na ich pojemność niż jakość. Nadszedł zatem czas aby zapomnieć o mało dobranych przykładach i znaleźć chmielowemu przystojniakowi bardziej wyszukane i psujące miejsca jak szklanki, pokale, kufle… Mają one przecież różne kształty i rozmiary i od setek lat pijemy w nich piwo. Jednak rzadko kto wie, że właściwy dobór szkła do gatunku piwa jest tak samo ważny (a może nawet ważniejszy) jak wybór odpowiedniego kieliszka do rodzaju wina. Szkło to jeden z najistotniejszych elementów piwnej kultury – właściwie dobrane wydobywa z niego aromat, smak i charakter jak i zachwyca barwą, połyskiem czy mętnością. Naczynie z którego pijemy piwo to bodajże najważniejszy element rytuału serwowania tego szlachetnego trunku. Dobrze dobrane szkło sprawi, że piwo ukaże nam swoje najlepsze cechy – barwę, zespół cech smakowo aromatycznych, bukiet będzie dobrze zgrany a całość ułoży się w idealny profil smakowy. W przypadku losowego doboru szkła, istnieje ryzyko, że zamiast cieszyć się smakiem dobrego piwa, otrzymamy napój który nie spełni naszych oczekiwań. Piwo podane w nieodpowiednim szkle może nie odkryć całego swojego sensorycznego potencjału.
Jak zatem dobrać odpowiednią szklankę do piwa? Czy są jakieś zasady, czy może kształt szklanki to tylko design i wyobraźnia projektanta? Chociaż nie wszyscy o tym wiedzą, prawda jest taka że ilość typów szkła do piwa znacznie przewyższa wszystkie kieliszki, pokale i szklanki do wszystkich pozostałych alkoholi razem wziętych. Jak się w tym połapać? Poniżej kilka wskazówek.

1. Klasyczny Lager
Gatunek ten serwujemy w prostych lub rozszerzonych lekko szklankach z cienkiego szkła. Lager pachnie jednoznacznie chmielem i słodem, dlatego szklanka nie musi zwężać się tulipanowo ku górze, by kumulować ulotne aromaty. Cienkie szkło sprawia, że podczas picia piwo przelewając się przez rant szklanki musuje delikatnie podniebienie i język, podkreślając cechy orzeźwiające, bardzo istotne dla tego gatunku. W Czechach i typowych pijalniach piwa bardzo czesto podaje się lagera w klasycznym kuflu.

2. Weissbier
Piwo pszeniczne posiada wiele cech, które warunkują dobór odpowiedniego kształtu szklanki. Piwa tego typu doskonale się pienią, a ich piana to ważny element wizualny piwa. Dlatego szklanki do stylu Weissbier mają rozszerzoną czaszę w górnej części szklanki, tworząc efektowną kulę z piany wieńczącą piwo. Zwężenie na górze szklanki kumuluje aromat, dzięki czemu jeszcze intensywniej odczuwamy nuty bananów, goździków i gumy balonowej typowe dla tego gatunku piwa. Wąska talia pozwala na trzymanie piwa i nie nagrzewanie go co pozwala przez cały czas cieszyć się przyjemnym orzeźwieniem.

3. Ale
ALE to angielskie piwo górnej fermentacji o zdecydowanym, silnym bukiecie. Owoce, chmiel, karmel i alkohol to tylko niektóre z nich. Tak aromatyczne piwa podaje się w prostych, otwartych szklankach z grubego szkła. Aromat uwalnia się wtedy całą powierzchnią szklanki i cieszy zmysły złożoną kompozycją. Grube szkło, z jakiego wykonana jest szklanka, nie powoduje dodatkowego wysycania podczas picia, dzięki czemu ALE  jest stonowany i angielsko - spokojny w smaku.

4. Schwarzbier
Schwarzbier nazywany jest piwem deserowym dzięki swoim kawowo – słodowym nutom. Jest pełen aromatów, dlatego podajemy go w kielichu, który można podgrzać dłonią. W zależności od upodobań możemy trzymać go delikatnie za stópkę i pić zimnego jak mrożoną kawę lub objąć i podgrzać delikatnie by poczuć orzechy, toffi i kakao. Delikatne rozszerzenie na górze kielicha pozwala eksponować kremową i gęstą pianę.

5. Piwa owocowe
Piwa owocowe to idealne letnie orzeźwiacze, których głównymi cechami są lekkość smaku, przyjemny aromat i umiejętność gaszenia pragnienia. Dlatego szklanki do tych piw, najczęściej przypominają te do long drinków. Fantazyjne przewężenia i zdobienia oraz delikatna forma nadają piwu elegancką oprawę i sprawiają, że nawet miłośnicy kolorowych drinków skłaniają się latem ku piwom owocowym. Co ważne, piwa owocowe, jak belgijski kriek, podaje się mocno schłodzone, dlatego najczęściej pokale, w jakich je serwujemy posiadają stopkę – dzięki której delikatnie trzymamy szklankę i nie ogrzewamy piwa.

6. Pilzner Bohemski
Pilzner to jedno z niewielu piw, które w zależności od okazji wymagają różnych naczyń. Jeżeli chcemy delektować się bogatym aromatem pilznera i docenić jego bursztynowy kolor, wybieramy wąskie delikatnie zwężane ku górze szklanki, które pozwalają stopniowo uwalniać się aromatom chmielowym, słodowym i estrowym. W sytuacji zaś, gdy mamy ochotę po prostu napić się  doskonale goryczkowego piwa i poczuć prawdziwą radość piwosza, pijemy go z solidnego kufla z grubego szkła. Pewny chwyt za ucho, szeroka czapa piany i uderzenie zapachu chmielu sprawi, że poczujemy klimat czeskiej gospody.

7. Stout
Ten kto pił stouta wie, że nie sposób oprzeć się jego kremowej, gęstej pianie i czarnej, głębokiej barwie. Właśnie te walory piwa determinują rodzaj szklanki w jakiej serwujemy ten gatunek. Szeroka, dość ciężka z rozszerzoną górną częścią szklanka sprawia, że barwa stouta nabiera jeszcze większej głębi a piana układa się w wysoką koronę wieńcząc piwo. Duża średnica szklanki powoduje jednocześnie uwalnianie aromatów kawy i gorzkiej czekolady, które są domeną tych irlandzkich piw górnej fermentacji.

8. Marcowe
Ten styl piwa to mocniejsza odmiana lagera. Piwo jest bursztynowe, trochę alkoholowe, karmelowe i zdecydowanie chmielowe. Szkło do marcowego wynika bardziej z okazji, w jakiej pijemy to piwo niż z profilu smakowego. Marcowe, bowiem, to piwo warzone w marcu, by po kilkumiesięcznym dojrzewaniu było gotowe na słynny niemiecki festiwal czyli Octoberfest. Tam, przy drewnianej ławie, w towarzystwie kiełbas i żeberek tylko ciężki kufel zdaje egzamin.

9. Trapist
Trapist to przedstawiciel belgijskiej odmiany ALE, czyli piwo górnej fermentacji. Jest to jednak piwo szczególne, gdyż powstaje tylko w kilku miejscach na świecie. Są to belgijskie (oraz jeden holenderski) browary należące do zakonu Trapistów, w których mnisi warzą piwo. Powstają tam niezwykle bogate, aromatyczne piwa o wysokiej zawartości alkoholu. Szkło do tego piwa, częściowo opiera się na legendzie i odwzorowuje kształt Świętego Graala, częściowo zaś przypomina kielich do koniaku, co jest już cechą praktyczną. Po prostu kształt szklanki ułatwia podgrzewanie szklanki ręką, co sprzyja powolnemu odkrywaniu bukietu tego piwa.

10. Bock
Niemiecki gatunek piwa BOCK (czyli po polsku Koźlak), to piwo o wysokiej pełni smaku i przepięknej, ciemnobursztynowej barwie z miedzianym połyskiem, z którą kontrastuje kremowa piana. Podkreślenie barwy tego piwa to cel piwowarów, dlatego szklanki dedykowane temu stylowi to symetryczne, tulipanowe pokale na stopce. Ten rodzaj szkła doskonale łączy dostojny, ciężki profil aromatyczny piwa z głęboką  barwą, która iskrzy się w pokalu krystaliczną klarownością.

11. Piwo szampańskie
Piwa szampańskie (Biere de Champagne lub Biere Brut) zostały wymyślone dość niedawno. Przez dłuższy czas dojrzewają w beczkach, potem butelkuje się je i leżakuje według metody szampańskiej. Przykładem może Malheur Biere Brut i DeuS. Aby jak najlepiej uwydatnić walory zapachowe podaje się je w szklankach typu flet.

Dobierajmy zatem odpowiednie szkło do stylu piwa bo przecież nigdy nie wlalibyśmy butelki wyjatkowego, dobrego wina do litrowej szklanki dlaczego zatem mielibyśmy tak postępować z tak szlachetnym trunkiem jak piwo? Co sprawdza się dla winogron tym badziej sprawdzi sie dla słodu i chmielu.

komentarze