Technologia

08.03.2013

      Piwo jest bardzo wdzięcznym trunkiem do degustacji, ponieważ składa się z warstw (tak jak powiedział Shrek o sobie, że Ogr jest jak cebula, na co Osioł - smierdzi? Nie, składa się z warstw!) I tak też jest z piwem. Mówi się, że piwo ma główne, drugorzędowe i poboczne cechy sensoryczne. Czym są poszczególne atrybuty? No cóż, opis brzmi naukowo i dość poważnie, a tak na prawdę jest to paleta aromatów i smaków, które wszyscy odczuwamy i potrafimy je zidentyfikować, choć potrzebny jest trening. Zaledwie kilka procent z nas jest... czytaj więcej

01.02.2013

Przede wszystkim niezależnie od kształtu i wielkości naczyń, ważna jest ich nienaganna czystość. Nie powinny mieć tłustych smug ani kłaczków - oleiste pozostałości powodują szybkie opadanie piany i zakłócają smak. Z historii wynika, że piwosze dobierali naczynia bacząc raczej na ich pojemność niż jakość. Nadszedł zatem czas aby zapomnieć o mało dobranych przykładach i znaleźć chmielowemu przystojniakowi bardziej wyszukane i psujące miejsca jak szklanki, pokale, kufle… Mają one przecież różne kształty i rozmiary i od setek lat pijemy w nich... czytaj więcej

18.12.2012

Aby z brzeczki bogatej w cukry proste powstało piwo należy poddać ją procesowi fermentacji. Proces fermentacji służy temu, by z cukrów prostych uzyskać alkohol, dwutlenek węgla oraz wiele związków które są składnikiem bukietu piwa. Proces ten odbywa się dzięki jednokomórkowym grzybom, czyli powszechnie znanym drożdżom. Przetwarzają one cukry i w procesie przemiany materii w warunkach beztlenowych i dzięki temu powstaje właśnie piwo.

Podstawowy podział piw związany jest ze sposobem przeprowadzonego procesu fermentacji, ta zaś zależy... czytaj więcej

Strony