Kursy degustacyjne

         Warsztat ten poświęcony jest kulturze piwnej, którą chcemy na nowo wnieść w życie Polaków pamiętając jednocześnie o odpowiedzialnym spożyciu alkoholi. Nasze szkolenie może być początkiem pasjonującej przygody z napojem od którego wszystko się zaczęło, a wokół którego przez ostatnie dziesięciolecia narosło wiele mitów i fałszywych obrazów. Miłośnicy piwa będą mieli sposobność dowiedzieć się wielu ciekawych faktów, które dotyczą nie tylko samego piwa ale i całej magii i kultury które towarzyszyły mu od zarania cywilizacji i towarzyszą do dzisiaj. Po naszym szkoleniu piwo będzie postrzegane jako szlachetny i wdzięczny trunek, a jego degustowanie będzie przenosiło nas w inny wymiar kultury piwnej.
          Aby poznać piwo i móc się nim delektować pokazujemy techniki degustacji, dzięki którym można wydobyć z piwa to co najistotniejsze i rozłożyć na czynniki pierwsze złożony aromat i smak piwa. Jest to klucz do pełnego poznania trunku i wejście w świat kultury piwnej. Podczas warsztatu degustowane jest od 6 do 10 różnych przekrojowych stylów piwa.
          Piwo podczas degustacji odbieramy wszystkimi zmysłami, a zatem uczymy się w jaki sposób ich używać oraz w jakiej kolejności. Świadomie poznajemy smaki i aromaty tworzące bukiet tego niesłychanie złożonego trunku. Nikt inny jak znawca sztuki piwowarskiej opowie o tym jak warzy się różne style piwa. Na każdym etapie produkcji można wpływać na smak i aromat gotowego produktu. Możliwości jakie ma piwowar, sprawiają że efekt jego pracy może być odmienny na setki różnych sposobów. Niezależnie czy piwo pachnie kwiatami, owocami lub ma silny aromat karmelowy – warto wiedzieć czemu się tak dzieje i komu się to zawdzięcza.
          Piwa można łączyć z potrawami a my przybliżymy tę sztukę, gdyż jest ona jeszcze nieodkryta w naszym kraju. Podczas szkolenia przekażemy informacje na temat połączeń kulinarnych jak i będzie możliwość osobiście przekonać się jak smakują poszczególne style z wybranymi przekąskami.

Terminy kursów w zakładce kalendarz, zapisów mozna dokonoać poprzez formularz zgłoszeniowy lub bezpośrednio pod mailem: biuro@sztuka-degustacji.pl