Wołowina w cydrze z jabłkiem

Ostatnio sporo mówi się o cydrze i coraz bardziej staje się on popularny w naszym kraju. Pomyślałem więc, że wołowina bardzo dobrze pasuje właśnie do cydru. I nie pomyliłem się. Co prawda mój przepis wzbogaciłem jeszcze o nalewkę jabłkową, która posłużyła do podpalenia w trakcie przygotowywania co nadało potrawie bardzo przyjemny aromat. A zatem do dzieła.

Potrzebujemy:
0,5 kg wołowiny na gulasz (rozbratel, udziec)
1 marchew
2 duże ząbki czosnku
2 średnie cebule
1  jabłko
40 g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
250 ml dość wytrawnego cydru
30 ml nalewki jabłkowej
150 ml wołowego bulionu (może być kostka)
1 łyżka mąki
sól, pieprz
2/3 łyżeczki tymianku
3-4 duże ziemniaki

Mięso umyć i pokroić w kostkę, smażyć na oleju i dwóch łyżkach masła przez 5-6 min rumieniąc ze wszystkich stron na dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodać umyte i pokrojone marchewkę i cebulę, opruszyć mąka i smażyć 3 minuty. Polać nalewką i zapalić. Gdy się wypali dolać cydru dorzucić jabłka pokrojone w plastry, dodać zmiażdżony czosnek, wlać bulion posolić, popieprzyć dodać cały tymianek i dusić przez ok 1 – 1,5 godziny tak aby wołowina była miękka. Ziemniaki ugotować w mundurkach i podawać w plastrach. Do tego można przygotować surówkę z pekińskiej kapusty z marchewką, jabłkiem i porem w maślance i odrobinie majonezu. Pychota!!!

komentarze