Polędwiczki zapiekane z jabłkami na nalewce jabłkowej

Czas wrócić do moich ulubionych polędwiczek wieprzowych, tym razem z jabłkami podlanymi nalewką jabłkową. Jabłka to bardzo ciekawe owoce pasują do wszystkiego (-:

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa (ok 500g)
2 łyżki mąki
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
3 łyżki oleju
rozmaryn 
tymianek

Polędwiczkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy je dłonią. W misce łączymy mąkę, paprykę, pół łyżeczki soli i pieprz. Mięso obtaczamy w mące z przyprawami i obsmażamy na rozgrzanym oleju po około 2-3 minuty z obu stron. Po obsmażeniu dolewamy ok 30 ml nalewki jabłkowej wytrawnej i podpalamy. Po wypaleniu mięso zdejmujemy i podsmażamy na patelni pokrojone w ósemki cebule, pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w połówki pieczarki. Warzywa posypujemy tymiankiem i rozmarynem, czosnkiem oraz pozostałą solą, opruszamy ok 1 lyżką pozostałej mąki z przyprawami  i smażymy przez 7 -10 minut dość często mieszając.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa, obrane i pokrojone w plastry jabłko i mięso. Najpierw warstwa warzyw, połowa jabłek, mięso, reszta warzyw i na wierzch reszta jabłek. Śmietankę dodajemy polewając po całej zawartości naczynia. Wierzch posypujemy rozmarynem.
Przykryte naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut (góra dół). Przez ostatnie 10 min pieczemy bez przykrycia.
Podawać z kaszą. Smacznego!
 

komentarze