Podudzie z kurczaka w cydrze z jabłkami

Przyszedł czas aby zachwycić się ponownie zapachem jabłek w połączeniu z mięsem kurczaka.

Na początek musimy przygotować marynatę dla mięsa. W skład marynaty wchodzi: oliwa, ocet balsamiczny, cydr, kilka kropli sosu sojowego oraz rozmaryn, tymianek i kilka szczypt mięty dla uzyskania efektu odświeżenia (ale bardzo mało tak aby uzyskać tylko niewyraźne tło zapachowe) do tego szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko mieszamy robiąć marynatę i nią zalewamy podudzia z kurczaka, przykrywamy folia aluminiową i pozostawiamy na dobę w lodówce (można marynatę zrobić rano i po połuidniu zaczynamy już pieczenie).

Następnie każde podudzie zawijamy w folię aluminiową z osobna z dodatkiem pozostałej marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C, grzanie góra dół, na ok 30-40 min w zależności od wielkości podudzia.

W międzyczasie przygotowywyjemy lekką sałatę maślaną z jogurtem, do tego puree ziemniaczane i podsmażane jabłka.

Podajemy na gorącą z puree i sałatą a smak potrawy możemy podkreślić piwem pszenicznym.

 

Smacznego!!!!!

SztukaDegustacji

komentarze