piwo

20.05.2013

 

Najpierw kaczkę kroimy na ćwiartki, następnie tworzymy mieszankę przypraw i tu możemy sprawdzić się w innowacjach aczkolwiek polecam: majeranek, jałowiec, rozmaryn, tymianek, odrobinke imbiru, sól, pieprz w normalnych ilościach, kilka 3-4 ząbki czosnku.

Czosnkiem zmiażdżonym nacieramy mięso a następnie przygotowaną mieszanką przypraw dość grubo obsypujemy kaczkę, dokładnie każdy kawałek i ... czytaj więcej

11.01.2013

Dość oryginalnym i zaskakującym połączeniem sensorycznym jest połączenie smaku południa ze smakiem północy a mianowicie piwa typu lager z czarnymi lub zielonymi olowkami. Na pierwszy rzut oka a raczej języka i nosa jakoś nie pasujące ze sobą dwa odrębne kulturowo smaki. A jednak po spróbowaniou trudno sie oprzeć kolejnym oliwkom podlanym łykiem dobrego lagera. Gorzki smak oliwek i ich aromat świetnie wsółgrają z kwiatowymi i zielonymi aromatami chmielu i jego goryczką dzieki czemu tak dobrze ze soba pasują.

03.01.2013

Mamy zimę i po weizeny nie sięgamy tak często jak latem. Jednak świetnie współgraja z pomysłem na chleb z jabłkami i właśnie Weizen Bier. Zamiast wody w przepisie dodajemy piwo a wnosie ono do naszego chleba wyjatkowy aromat, a kwasność będzie wzmagć przyjemne odczucia sensoryczne i równoważyć słodycz jabłka i miodu.

Poniżej przepis na chleb z jabłkami i piwem typu Weizen Bier:

500 g mąki pszennej, 50 g płatków owsianych, 100 g otrębów pszennych
150 ml piwa weizen (ja zastosowałem Schofferhofer Hefeweizen Bier)
30 ml... czytaj więcej

Strony