nalewka jabłkowa

01.02.2013

Czas wrócić do moich ulubionych polędwiczek wieprzowych, tym razem z jabłkami podlanymi nalewką jabłkową. Jabłka to bardzo ciekawe owoce pasują do wszystkiego (-:

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa (ok 500g)
2 łyżki mąki
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
3 łyżki oleju
rozmaryn 
tymianek

Polędwiczkę kroimy w plastry... czytaj więcej

27.01.2013

Ostatnio sporo mówi się o cydrze i coraz bardziej staje się on popularny w naszym kraju. Pomyślałem więc, że wołowina bardzo dobrze pasuje właśnie do cydru. I nie pomyliłem się. Co prawda mój przepis wzbogaciłem jeszcze o nalewkę jabłkową, która posłużyła do podpalenia w trakcie przygotowywania co nadało potrawie bardzo przyjemny aromat. A zatem do dzieła.

Potrzebujemy:
0,5 kg wołowiny na gulasz (rozbratel, udziec)
1 marchew
2 duże ząbki czosnku
2 średnie cebule
1  jabłko
40 g masła
2 łyżki... czytaj więcej