gorgonzola

11.12.2012

Zachęcam do wykorzystania cukinii w kuchni jest ona wdzięcznym warzywem a tak mało i rzadko używanym w naszej kuchni. Dziś prezentuję placki z cukinii z dodatkiem piwa jasnego nisko chmielonego aby nie wnosic goryczki a poprawić strukturę placków.
Składniki ( na ok. 18 - 20 placuszków)
• ok 500 g cukinii
• 120 g startego, pokruszonego sera gorgonzola
• 2/3 łyżeczki soli
• 2 jajka
• 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (drobno posiekanej)
• 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
• 150 ml piwa jasnego nisko... czytaj więcej

15.10.2012

Bardzo ciekawym i oryginalnym połączeniem smaków jest ser Gorgonzola i dżem truskawkowy (lub lepiej powidła), które jednocześnie świetnie pasuje do piw trapistów. Połączenie ostrości i goryczki sera pleśniowego ze słodyczą dżemu wraz z przepięknym bukietem trapisty (chmielowym, owocowym, lekko różanym) to poezja smaku. Piwo klasztorne jednocześnie wzmacnia goryczkę serową oraz podnosi poziom słodyczy w połaczeniu z... czytaj więcej