Duszona dzika kaczka w ciemnym piwie

 

Najpierw kaczkę kroimy na ćwiartki, następnie tworzymy mieszankę przypraw i tu możemy sprawdzić się w innowacjach aczkolwiek polecam: majeranek, jałowiec, rozmaryn, tymianek, odrobinke imbiru, sól, pieprz w normalnych ilościach, kilka 3-4 ząbki czosnku.

Czosnkiem zmiażdżonym nacieramy mięso a następnie przygotowaną mieszanką przypraw dość grubo obsypujemy kaczkę, dokładnie każdy kawałek i wrzucamy do miski. Zalewamy olejem rzepakowym i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 3 - 4 dni. Ostatecznie 2 wystarczy :-).

Po tym czasie zaczynamy przyrządzanie kaczki. Najpierw każdy kawałek dość mocno obsmażamyna smalcu na patelni w stosunkowo wysokiej temperaturze tak aby pozamykać pory. Wrzucamy obsmażone kawałki do brytwanki lub naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i zaczynamy dusić. Wodą podlewamy tylko raz, na samym początku i to w małej ilości. Potem w tarkcie duszenia podlewamy co jakiś czas (co 10 -15 min) ciemnym piwem odkrywając na chwilę aby potrawa trochę odparowała. I tak dusimy, aż uznamy że mięso jest gotowe, czyli całe ciemne (w środku również). Jedno piwo 0,5 l np. Schwarzbiera wystarczy. Na koniec możemy dorzucić cebuli i jabłek oraz suszonych śliwek i jeszce chwilę poddusić. Tak przygotowaną kaczkę podawać z pyzami i modrą kapustą.

 


 

komentarze