cydr

03.01.2014

Przyszedł czas aby zachwycić się ponownie zapachem jabłek w połączeniu z mięsem kurczaka.

Na początek musimy przygotować marynatę dla mięsa. W skład marynaty wchodzi: oliwa, ocet balsamiczny, cydr, kilka kropli sosu sojowego oraz rozmaryn, tymianek i kilka szczypt mięty dla uzyskania efektu odświeżenia (ale bardzo mało tak aby uzyskać tylko niewyraźne tło zapachowe) do tego szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko mieszamy robiąć marynatę i nią zalewamy podudzia z kurczaka, przykrywamy folia aluminiową i pozostawiamy... czytaj więcej

27.01.2013

Ostatnio sporo mówi się o cydrze i coraz bardziej staje się on popularny w naszym kraju. Pomyślałem więc, że wołowina bardzo dobrze pasuje właśnie do cydru. I nie pomyliłem się. Co prawda mój przepis wzbogaciłem jeszcze o nalewkę jabłkową, która posłużyła do podpalenia w trakcie przygotowywania co nadało potrawie bardzo przyjemny aromat. A zatem do dzieła.

Potrzebujemy:
0,5 kg wołowiny na gulasz (rozbratel, udziec)
1 marchew
2 duże ząbki czosnku
2 średnie cebule
1  jabłko
40 g masła
2 łyżki... czytaj więcej