Chleb na piwie jasnym.

Kolejna odsłona piwa w chlebie. Zajmiemy sie pieczeniem chleba z dodatkiem jasnego lagera. Piwo jest świetnym dodatkiem do ciasta na chleb z uwagi na zawartość CO2, które spulchnia w naturalny sposób strukturę chleba.

Skladniki:
550 g mąki (mieszanka - 50 g mąki razowej, 100 g płatków owsianych, 50 g otrębów pszennych, 50 g mąki orkiszowej, 300 g mąki pszennej)
12 g drożdży piekarskich
200 ml piwa - jasny lager w temperaturze pokojowej
80 ml maślanki (letniej)
70 ml mleka (ciepłego ok 20 st C)

30 g orzechów włoskich
30 g pestek dyni
1,5 łyżki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania

Mąkę (całą mieszankę) wsypujemy do misy miksera. Orzechy rozdrabniamy i razem z pestkami dyni dodajemy do misy. Dodajemy drożdże, miód, oliwę, sól.
Włączamy mikser z hakiem do ciasta drożdżowego i powoli zaczynamy wlewać cienkim strumieniem najpierw piwo a potem maślankę i mleko - piwa nie odgazowujemy. Ciasto wyrabiamy przez 8 - 10 minut. Następnie zostawiamy je w misie, do wyreśnięcia na godzinę.
Formę najlepiej keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami lub mąką. Do formy przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem, tworząc ukośne linie i pieczemy przez 35 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i jeszcze kilka minut dopiekamy.
Wyjmujemy chleb z piekarnika i formy, studzimy przed podaniem.

Pieczenie w maszynie do chleba
Pamiętamy jednak o kolejności dodawania składników - najpierw wszystkie płynne plus sól i miód a potem mieszanka mąki tak aby przykryła całą zawartość płynną i na wierzch kruszymy drożdże. Dopiero po wyrobieniu ciasta dodajemy orzechy i pestki dyni.

Nastawiamy program nr 5, waga 1000 g, skórka średnio wypieczona.

komentarze