chleb

03.01.2013

Mamy zimę i po weizeny nie sięgamy tak często jak latem. Jednak świetnie współgraja z pomysłem na chleb z jabłkami i właśnie Weizen Bier. Zamiast wody w przepisie dodajemy piwo a wnosie ono do naszego chleba wyjatkowy aromat, a kwasność będzie wzmagć przyjemne odczucia sensoryczne i równoważyć słodycz jabłka i miodu.

Poniżej przepis na chleb z jabłkami i piwem typu Weizen Bier:

500 g mąki pszennej, 50 g płatków owsianych, 100 g otrębów pszennych
150 ml piwa weizen (ja zastosowałem Schofferhofer Hefeweizen Bier)
30 ml... czytaj więcej

03.12.2012

Kolejna odsłona piwa w chlebie. Zajmiemy sie pieczeniem chleba z dodatkiem jasnego lagera. Piwo jest świetnym dodatkiem do ciasta na chleb z uwagi na zawartość CO2, które spulchnia w naturalny sposób strukturę chleba.

Skladniki:
550 g mąki (mieszanka - 50 g mąki razowej, 100 g płatków owsianych, 50 g otrębów pszennych, 50 g mąki... czytaj więcej

23.11.2012

Piwo prócz sprawiania przyjemności sensorycznych można z powodzeniem zastosować w kuchni. Jaki inny napój, jak nie piwo (przecież to chleb w płynie), lepiej pasuje jako składnik chleba? Otóż cieny lager o niskiej zawartości alkoholu jest świetnym składnikiem polepszającym smak i strukturę chleba. Nadają sie do tego: Ciemny Złoty Bażant, Ciemny Velkopopovicki Kozel, Książęce Ciemne Łagodne. Polecam eksperymenty. Poniżej opis mojej wersji z Książęcym.

... czytaj więcej