Kulinaria

03.01.2014

Przyszedł czas aby zachwycić się ponownie zapachem jabłek w połączeniu z mięsem kurczaka.

Na początek musimy przygotować marynatę dla mięsa. W skład marynaty wchodzi: oliwa, ocet balsamiczny, cydr, kilka kropli sosu sojowego oraz rozmaryn, tymianek i kilka szczypt mięty dla uzyskania efektu odświeżenia (ale bardzo mało tak aby uzyskać tylko niewyraźne tło zapachowe) do tego szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko mieszamy robiąć marynatę i nią zalewamy podudzia z kurczaka, przykrywamy folia aluminiową i pozostawiamy... czytaj więcej

20.05.2013

 

Najpierw kaczkę kroimy na ćwiartki, następnie tworzymy mieszankę przypraw i tu możemy sprawdzić się w innowacjach aczkolwiek polecam: majeranek, jałowiec, rozmaryn, tymianek, odrobinke imbiru, sól, pieprz w normalnych ilościach, kilka 3-4 ząbki czosnku.

Czosnkiem zmiażdżonym nacieramy mięso a następnie przygotowaną mieszanką przypraw dość grubo obsypujemy kaczkę, dokładnie każdy kawałek i ... czytaj więcej

01.02.2013

Czas wrócić do moich ulubionych polędwiczek wieprzowych, tym razem z jabłkami podlanymi nalewką jabłkową. Jabłka to bardzo ciekawe owoce pasują do wszystkiego (-:

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa (ok 500g)
2 łyżki mąki
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
3 łyżki oleju
rozmaryn 
tymianek

Polędwiczkę kroimy w plastry... czytaj więcej

Strony